26.10.10

Ομάδα Μπλάνκο: ένα think tank για την Αθήνα


Με τον Στάθη Κ., από τα ιδρυτικά μέλη της Ομάδας Μπλάνκο, ήρθαμε σε επαφή για ένα άρθρο του STATUS. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως με όσους έχουν να πουν πολλά και ενδιαφέροντα, τα περισσότερα από αυτά απαιτούν το λιγότερο μια σχετική έκταση και δύσκολα μπορούν να φιλοξενηθούν στις σελίδες ενός περιοδικού...



Πώς και πότε ξεκινήσατε την ομάδα μπλάνκο;
Η ομάδα μας ξεκίνησε τη δράση της πριν επτά χρόνια από 27 αθηναίους, που προέρχονται από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, ωστόσο μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες αλλά και το ίδιο όραμα για μια Αθήνα άξια να ζει κανείς. Είναι ένα think tank για την βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Αθήνα.


Συγκεκριμένα; Ποιος θα έλεγες ότι είναι ο ρόλος σας;
Ο ρόλος μας! Η παραγωγή και προώθηση ιδεών και προτάσεων, για την βελτίωση του αθηναϊκού περιβάλλοντος καθώς επίσης η συμβολή στην δημοτική/αστική συνειδητοποίηση του κατοίκου της Αθήνας...

Δεν ακούγεται εύκολο.
Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε όσους Αθηναίους θέλουν, να αντισταθούν στην κατεστημένη γυφτιά και να συμβάλλουμε στην δημιουργία μιας τάξης πολιτών που θα σέβονται τον χώρο που ζουν, δηλαδή τον εαυτό τους.


Αισιόδοξους σας βρίσκω...

Δεν έχουμε τον χρόνο να είμαστε απαισιόδοξοι. Η δική μας αισιοδοξία βασίζεται στη σκέψη και τη δράση. Απεχθανόμαστε την γκρίνια, την στασιμότητα και τον δογματισμό στην καθημερινότητα. Όλες μας οι κινήσεις θέλουμε να οδηγούν σε μια Αθήνα φωτεινή, ευγενική και εξωστρεφή. Για να μην είμαστε υπερβολικοί, πάντως, αν καταφέρουμε να μειώσουμε την κίνηση και τον θόρυβο των αυτοκινήτων στο κέντρο από τη μια, ενώ από την άλλη πλένουμε συχνά τους δρόμους και τις πλατείες μας όπως στο εξωτερικό, η Αθήνα δεν θα προκαλεί τόση δυσφορία στους κατοίκους της.
Στο δε εξίσου κρίσιμο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων, καλά και χρήσιμο είναι να απολαμβάνουμε τα πολλά που προσφέρει η πόλη, αλλά και να σταματήσουμε να ανεχόμαστε την ασέβεια στο μικρό ή μεγάλο χώρο γύρω από τον οποίο ζούμε.

Σε κάποιον που δεν σας ξέρει, τι το χειροπιαστό θα είχες να πεις για την Ομάδα Μπλάνκο;
Έχουμε αναλάβει προτάσεις και σχέδια πολεοδομικά που τρέχουν ήδη και βρίσκονται σε καλό στάδιο παρά την γραφειοκρατία. Έχουμε ανοίξει συζητήσεις για την πόλη που διαρκούν ακόμα και προκαλούν ζυμώσεις. Ενώ πολλές θέσεις μας βρίσκουν ανταπόκριση στην αθηναϊκή κοινωνία. Όλα τα κάνουμε με ευχαρίστηση και επιμονή ωστόσο αξίζει να ξεχωρίσουμε το φωτογραφικό project "η Αθήνα θα σε εκπλήξει" για την αισιοδοξία που μετέδωσε στους πολίτες και την διάθεση τους να βλέπουν πλέον την πόλη με πιο θετική ματιά.



Το επόμενο project σας τι θα είναι;
Μια συνεργασία με τους ευρηματικούς έλληνες αρχιτέκτονες Point Supreme Αrchitects, και αφορά την αναβάθμιση μιας υποτιμημένης πλατείας του κέντρου. Αυτήν που βρίσκεται απέναντι από το Rex της Πανεπιστημίου, πλατεία Δικαιοσύνης ή Αντώνη Τρίτση. Πρόκειται για πρόταση των αρχιτεκτόνων, την οποία θεωρούμε ιδανική για το συγκεκριμένο σημείο.


Διαλέγεις κέντρο ή προάστια;
Ζούμε στο κέντρο κι αυτό νομίζω πως απαντά στην ερώτηση. Θα μας βρείτε όμως συχνά να συζητάμε Κυριακή στη λίμνη του Μαραθώνα ή στο Βουρκάρι στα Μέγαρα.

Έχεις ζηλέψει ποτέ άλλες πόλεις;
Δεν ζηλεύω αλλά είναι αλήθεια ότι έχω θαυμάσει στο Μόντρεαλ το απλόχερο χαμόγελο των ανθρώπων καθημερινά.

Το soundtrack της Αθήνας, με τι μουσική θα το έντυνες;
Μουσική ε ; Η Αθήνα έχει πολυσχιδή χαρακτήρα και της ταιριάζουν πολλά είδη μουσικής. Σήμερα επιλέγω surf punk, διότι, να μην ξεχνάμε ότι έχουμε και θάλασσα αλλά και για να ζωντανέψουμε λίγο.

Φωτογραφίες από το site της Ομάδας Μπλάνκο και τους Point Supreme Architects

1 comment:

Anonymous said...

μπράβο. μας λειπουν τετοιες ενεργειες στην πόλη από ανθρπωους με ενδιαφέροντα και θεληση. Το όραμα ρε γαμώτο εξέλειψε...

h to he (Peter Hammill)